Yes ik ben hooggevoelig!!

Yes ik ben hoogsensitief!!

Ik kreeg een bericht van een vriend doorgestuurd vanuit de media over hoogsensitiviteit. Dat mensen het als iets negatiefs zien omdat het ook vaak als negatief of nadelig wordt neergezet. Ik wil in dit artikel de voordelen belichten. Het is nog best wel logisch dat de nadelen vooral benoemd worden omdat een nadeel als een probleem wordt gezien en ‘opgelost’ moet worden. Daar is dus aandacht voor nodig. De voordelen vallen niet snel op omdat dat vaak als normaal gezien wordt. Het is geen belemmering dus is er geen hulp of aandacht nodig. 

20% van de mensheid is hoogsensitief. (waarvan 70% prikkelmijdend is en 30% prikkelzoekend) Hoogsensitief zijn betekent dat je gevoeliger bent dan gemiddeld. Je verwerkt informatie anders, intenser. Dat heeft te maken met het zenuwstelsel in samenwerking met het brein. Het is dus een aangeboren eigenschap, die ook erfelijk blijkt te zijn. Mensen die minder gevoelig zijn voelen ook natuurlijk, maar minder heftig waardoor het minder aanwezig is en dus minder bepalend. Dat laatste is het hele punt. Als het bepalend wordt kun je er niet omheen. Net zoals je bijvoorbeeld verliefd bent. Dat is een gevoel dat overheerst. Je kunt er niet omheen en het bepaalt dus op dat moment je leven. Of denk eens aan pijn. Pijn kan op verschillende vlakken aanwezig zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Dat kan erg overheersen en dus bepalen. Dit zijn natuurlijk tijdelijke belevingen. Hooggevoeligheid is blijvend. Omdat het zo bepalend is, is het goed om er op jouw manier mee om te gaan.

Bij hoogsensitiviteit is je manier van beleven dus intenser en bepalend in je leven. Dat heeft uiteraard, zoals alle andere eigenschappen, voor- en nadelen.

Hoogsensitiviteit is dus een eigenschap. Een hele mooie eigenschap zelfs. Vooral als je zelf ziet wat het je kan brengen. Dat is ook waar het om draait; hoe zie je het zelf? Zie je je eigen gevoeligheid als last? Dan beleef je het ook als een last en zal het een last blijven. Kijk je door een ander raampje en zie je wat deze eigenschap je brengt? Dan wordt die last een kracht en wordt het er alleen maar beter op. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je goed naar jezelf gaat en blijft kijken. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daar is lef voor nodig. Vooral in onze huidige maatschappij.

Hoogsensitieve mensen zijn vaak creatievelingen. Kunstenaars, muzikanten, schrijvers, dansers, dichters, etc. Creativiteit is een mooie manier om jezelf te uiten of om even in een andere wereld te duiken. Dat is wat hoogsensitieve mensen veel nodig hebben….even uit de realiteit.

Mensen die hoogsensitief zijn hebben vaak ook een helpers-functie. Werken in de zorg of als coach/therapeut. Dat komt omdat ze invoelend zijn. Ze hebben in de gaten wat een ander nodig heeft en willen daar graag aan bijdragen.

Intuïtief zijn hoogsensitieve mensen erg sterk. Ze voelen haarfijn aan of iets klopt of niet. Een onderbuikgevoel dat sterk aanwezig is. Doordat ze intuïtief zijn leven ze daar ook naar en zijn ze authentiek.

Het maken van beslissingen is vaak 'lastig' omdat een hoogsensitief persoon veel wikt en weegt. Dat maakt hem/haar een weloverwogen persoon. Er wordt dus goed en lang nagedacht over bepaalde situaties waardoor er een duidelijk en eerlijk antwoord komt.

Hoogsensitieve mensen hebben veel tijd nodig om te verwerken. Een opmerking kan lang in het hoofd blijven hangen waardoor het vaak ook een eigen leven gaat leiden. Ze betrekken het vaak op zichzelf wat voor onzekerheid kan zorgen. Maar dat verwerken is ook nodig na een volle dag of een drukke bijeenkomst. Veel prikkels betekent veel tijd nemen voor rust.

Hoogsensitieve mensen zijn vaak net kameleons. Omdat ze alles goed aanvoelen kunnen ze zich ook makkelijk aanpassen aan de situatie. Dat kan erg handig zijn maar kan ook zeker een last worden als ze dat onbewust doen……

Nog een positieve kant van hoogsensitief zijn is het kunnen leggen van lijntjes. Kunnen connecten. Denk aan het koppelen van mensen, of het linken van oorzaak/gevolg. Ze kunnen het ineens ‘zien’.

Een enorm prachtige kant van hoogsensitiviteit is het leven vanuit liefde/eenheid. Voor veel hoogsensitieve mensen, veelal kinderen, is die eenheid logisch. Ze vinden het dan raar als dat bij een ander niet zo werkt. Wat ook meteen een valkuil is natuurlijk. Er zijn dan heel wat tegenvallers te verwerken…..

Bij sommige hoogsensitieve mensen gaat het nog een stapje verder. Zij kunnen connecten met bijvoorbeeld overledenen of andere energieën. Dat is voor velen nog een taboe maar komt steeds vaker voor, ook bij kinderen. Het is misschien ook best een eng idee waardoor mensen er niets over willen horen. Ik vind het toch echt een mooi en bijzonder onderdeel.

Dat zijn dus al heel wat mooie positieve kanten van hoogsensitief zijn. Natuurlijk komen niet alle positieve kanten naar voren bij ieder hoogsensitief persoon. Omgevingsfactoren spelen hierin een grote rol. Denk aan de thuissituatie, school, werk, vriendenkring, etc. In hoeverre staan mensen open voor een hoogsensitief persoon? Krijg je ruimte van je collega’s? Staat de school van je kind open voor tips? En hoe sterk ben je zelf? Durf je de ruimte te pakken? Als kind en/of als volwassene……..

Al met al, hoogsensitief zijn is niet stom of raar, juist niet. Het is een prachtige eigenschap waar je trots op mag zijn! Ik ben het in ieder geval wel, het heeft me al zo veel gebracht!