Het laat jou als vanzelf los

Veel mensen die bij mij komen beginnen over loslaten. Dat ze iets moeten of graag willen loslaten maar niet weten hoe dat dan te doen. Ze hebben dan ook al geregeld van mensen te horen gekregen; laat het toch los en ga door met je leven. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. De druk wordt groter en het loslaten alleen maar lastiger. Het komt zelfs voor dat iemand het gevoel heeft te falen omdat hij/zij denkt het niet zelf te kunnen.

Wat ik daarover wil zeggen is dit; loslaten is niet iets dat je actief doet. Het werkt anders. Je houdt iets vast omdat het ook letterlijk aan je vast zit. Het resoneert met jouw energie. Je trekt het aan als een magneet. Dat komt omdat je op dat moment op een bepaalde manier in het leven staat, je door een bepaald raampje de wereld in kijkt. Die manier van kijken zorgt ervoor dat bijvoorbeeld gebeurtenissen of personen naar je toe komen. Omdat ze door hetzelfde raampje kijken. Het trekt elkaar aan. Het resoneert met elkaar. Zolang dat gebeurt kun je het niet loslaten.

Dieper kijken, verder kijken, anders kijken. Zien wat er daadwerkelijk speelt, onder de oppervlakte. Als je dat lukt kom je bij een nieuw raampje. Een raampje van waaruit je hetzelfde ziet maar vanuit een andere hoek. Het uitzicht is anders dan vanuit je vorige raampje. Door die andere kijk verandert je energie waardoor er dus weer andere gebeurtenissen en personen naar je toe komen. Je trekt nieuw aan. En het oude? Dat laat als vanzelf los…..omdat het niet meer resoneert met jou.

Een voorbeeld;

Een vrouw komt bij mij met het verhaal dat ze zich al lange tijd alleen voelt. Ze helpt alles en iedereen en voelt zich toch vaak alleen en niet gelukkig. Relaties lopen meestal lastig terwijl ze toch het gevoel heeft genoeg te geven. Nu zou je dus kunnen zeggen; maak je niet zo druk om anderen en kijk meer naar jezelf. Laat het toch los. Maar zo werkt het dus niet.

We gaan onder de oppervlakte kijken. In dit geval naar de relatie tussen haar en haar moeder. (systemisch gezien heeft jouw relatie met je moeder vaak invloed op je relaties met anderen) Deze blijkt lastig te zijn. Haar moeder is stug en nuchter. Ze toont weinig emotie en vindt overal wel wat van. De dochter die bij mij zit laat boosheid zien als ze over haar moeder praat. Ze praat ook verwijtend. Ze zegt dat haar moeder heel anders is dan zijzelf en dat er daardoor nooit echt een klik is geweest. Ze komt wel bij haar moeder over de vloer maar komt er altijd boos en geïrriteerd vandaan.

Na een uitgebreid gesprek vraag ik haar haar ogen te sluiten en haar moeder voor zich uit te nodigen. Daar zit wat weerstand op maar toch lukt het haar uiteindelijk. Al snel biggelen er tranen over haar wangen. Ze ziet haar moeder klein, in elkaar gedoken en alleen. Het raakt de dochter om haar moeder zo kwetsbaar te zien. Ze spreekt uit dat ze voelt dat haar moeder verdriet heeft en daar alleen mee rondloopt. Ze ziet ook schaamte bij haar moeder. Schaamte voor wat ze haar dochter niet heeft kunnen geven. De dochter laat haar tranen gaan en voelt erkenning in elke vezel van haar lichaam.

De visualisatie duurde uiteraard nog wat langer, maar de essentie van wat ik wil vertellen is duidelijk.

De kijk van de dochter op haar moeder was veranderd. Ze zag haar moeder vanuit een ander raampje waardoor ze zag waardoor haar moeder zo star was. Het bleek een schild om maar niet te hoeven voelen en uiten. Een gevolg van haar eigen gemis vanuit haar ouders. Dat zat dus onder de oppervlakte.

Omdat de kijk van de dochter veranderd was verbeterde de relatie tussen moeder en dochter. Ze kon haar moeder ook echt haar moeder laten zijn. En daar reageerde de moeder ook weer positief op. Daardoor was de verhouding zoals deze hoort te zijn. Stapje voor stapje zag de dochter verandering in haar leven. Er kwamen nieuwe mensen op haar pad waaronder zelfs een nieuwe liefde. Het oude had haar losgelaten waardoor er ruimte kwam voor het nieuwe.

Nu is dit verhaal een specifiek voorbeeld uit de praktijk maar er zijn natuurlijk talloze redenen waardoor iets jou niet loslaat. Vertrouw erop dat jouw eigen bewustwording de basis is van verandering.