Visualiseren

Visualiseren

Vaak maak ik gebruik van visualisatie. Voor mijzelf, voor andere volwassenen, voor mijn kinderen en voor de kinderen en volwassenen in mijn praktijk. Maar wat is nu eigenlijk visualiseren? Een woord dat niet iedereen begrijpt. Vooral voor kinderen klinkt het vaak ingewikkeld. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ik schrijf dit artikel om ouders mee te geven wat visualiseren betekent en hoe je dat aan je kind kunt uitleggen. En natuurlijk zou het helemaal prachtig zijn als je er zelf en samen met je kind gebruik van gaat maken omdat het een geweldige manier is van kijken. Kijken naar een ander, de omgeving, een gebeurtenis, een wens of naar jezelf.

Als ik het heb over kijken naar jezelf bedoel ik dat heel letterlijk. Je kijkt naar jezelf in de spiegel en dan zie je jezelf aan de buiten kant. Je gebruikt daarvoor je ogen en je eigen gedachten. Je ziet bijvoorbeeld je ogen, je krullerige haar en die grote moedervlek op je wang. Met je gedachten zie je je vermoeide ogen met daaronder die vervelende wallen, je krullerige haar dat eigenlijk best leuk zit in tegenstelling tot gisteren, en die veel te grote moedervlek die maar niet uit zichzelf verdwijnt.

Visualiseren is kijken maar dan met je ogen dicht. Ik zeg tegen de kinderen altijd dat je met de binnenkant van je ogen kunt kijken. Zoiets zei Bassie altijd van Bassie en Adriaan. Hij ging dan fantaseren en beleefde hele grappige dingen in zijn gedachten. Dat is eigenlijk ook visualiseren. Je laat je fantasie de vrije loop, je creëert beelden. En het mooie daarvan is, het werkt door in je lijf. Dat werkt zo omdat je bent wat je denkt. Jouw gedachten bepalen wat je doet en wat je uitdraagt. Denk bijvoorbeeld aan iets dat je heel erg smerig vindt om te eten. De gedachte alleen al zorgt ervoor dat je maag opspeelt of je trekt je neus ervan op. Of denk eens aan die geweldige vakantie waar je het zo naar je zin had. Die gedachte tovert waarschijnlijk een warm gevoel in je buik en een lach op je gezicht. Dat is toch fantastisch! En dat noemen we nou energie. Alles is energie. De tafel waar je aan zit, het glas waar je uit drinkt en de schoenen die je draagt. Dat is energie in vaste vorm. Je kunt het zien als die tafel verplaatst is en je voelt het glas in je hand. Maar er is veel meer. Alles wat je niet kunt zien of vastpakken is ook energie. Dat kun je alleen voelen en ervaren en sommige mensen kunnen deze energie ook zien.

Die energie zorgt er voor dat jouw gedachten, jouw visualisaties, effect hebben op je lichaam. Een voorbeeld; mijn zoontje van 6 jaar kan erg goed visualiseren. Tenminste, hij staat er voor open en hij vertrouwt op zich zelf. Dat zorgt ervoor dat hij het kan. Als hij weer eens buikpijn heeft, zere benen of een vol hoofd, vraagt hij zelf om een visualisatie oefening. Hij gaat dan lekker ontspannen liggen onder een dekentje en sluit zijn ogen. We visualiseren dan mannetjes in zijn hoofd. Tenminste, zo noemt hij ze zelf. Ze hebben telkens weer een andere kleur en de ene keer zijn ze met 20 en de andere keer maar met 10 of 5 tegelijk. Ze kijken rond in zijn hoofd en mijn zoontje vraagt ze dan op te ruimen of te repareren wat nodig is. Hij hoeft er maar aan te denken en de mannetjes gaan aan de slag. Zo wandelen ze zijn hele lichaam door. Wat opgeruimd moet worden ruimen ze op en soms ligt er ergens een los stukje dat terug geplakt moet worden op bijvoorbeeld zijn hart of zijn knie. Helemaal onder in zijn voeten aangekomen zijn ze bijna klaar. Alles is nu zoals het fijn voelt en is het tijd voor het licht. Hij kiest zelf een kleur die hij fijn vindt en met die kleur licht vult hij zijn lichaam volledig op. Alle mannetjes worden bedankt en mogen weer gaan tot ze een volgende keer weer nodig zijn.

Zijn hoofd voelt rustiger en zijn buikpijn is weg. Wat heerlijk. En een hele mooie bijkomstigheid is jouw contact met je kind op deze manier. Na elke visualisatie krijg ik altijd een extra dikke knuffel en die neem ik uiteraard hartelijk in ontvangst.

Nu is dit een voorbeeld van een visualisatie met een kind, waarin het kind ook reageert en praat. Maar er zijn meerdere manieren van visualiseren. Zoals een visualisatie waarin je alleen maar hoeft te luisteren en te volgen. Of je visualiseert alleen, zonder begeleider. Er is zoveel mogelijk, als je er maar voor open staat.