Hoogsensitief

HSP

Hoogsensitiviteit is een eigenschap, geen diagnose. Daar wil ik mee beginnen. Als je het op die manier bekijkt zul je meteen merken dat je het mag gaan integreren in je leven. Het gaat dus niet over. En gelukkig maar, want het is een hele mooie eigenschap. Nu denk je misschien; "een mooie eigenschap? Ik heb er alleen maar last van". Dat zou heel goed kunnen. Als je er last van hebt is het tijd om je te gaan verdiepen in (hoog)sensitiviteit. Hoe meer je erover te weten komt, hoe meer je zal herkennen, en hoe meer het je gaat passen in de vorm die jou ook echt past. Want als je deze eigenschap erkent, wordt het een heel handige tool. 

Even wat feiten op een rij. Uit onderzoek van Elaine Aron (de grondlegger van het begrip HSP=High sensitive person) blijkt dat ongeveer 20% van de mensheid hoogsensitief is. Er zijn evenveel mannen als vrouwen hoogsensitief. Hoogsensitieve mensen verwerken informatie anders dan niet-hoogsensitieve mensen. Dat heeft te maken met het zenuwstelsel dat in samenwerking is met het brein. (omdat het brein onderdeel is van het zenuwstelsel. Het is dus een aangeboren eigenschap, die ook erfelijk blijkt te zijn. 

HSP kenmerken

Hoogsensitieve mensen;

Bovenstaande lijst is geen test om te checken of je hoogsensitief bent. En er zijn ook vast nog mooie aanvullingen. Je kunt wel kijken of je er iets uit herkent, want herkenning kan een eerste stap zijn. Je hoeft niet alle punten te herkennen om hoogsensitief te zijn.   

HSS

Naast het begrip HSP bestaat ook het begrip HSS. Dat betekent High sensation seeker. 30% van de hoogsensitieve mensen is een HSS. Deze groep heeft veel uitdaging nodig en zoeken prikkels dus op. Ze zijn vaak ook wat drukker en extravert. Tegelijkertijd zijn zij snel overbelast. Dat werkt elkaar dus tegen. Wat feiten op een rij. 

Een HSS;

Belangrijk is dat je herkent en erkent dat je een HSP of HSS bent. Waarom? Als je dat weet van jezelf, kun je op basis daarvan je grenzen leggen en aangeven. Bewustwording is dus van groot belang. 

Herken je jezelf of je kind in het bovenstaande verhaal en wil je er mee aan de slag? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.