Hoogsensitief
HSP
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een eigenschap, geen diagnose. Daar wil ik mee beginnen. Als je het op die manier bekijkt zul je meteen merken dat je het mag gaan integreren in je leven. Het gaat dus niet over. En gelukkig maar, want het is een hele mooie eigenschap. Nu denk je misschien; "een mooie eigenschap? Ik heb er alleen maar last van". Dat zou heel goed kunnen. Als je er last van hebt is het tijd om je te gaan verdiepen in (hoog)gevoeligheid. Hoe meer je erover te weten komt, hoe meer je zal herkennen, en hoe meer het je gaat passen in de vorm die jou ook echt past. Want als je deze eigenschap erkent, wordt het een heel handige tool.
Even wat feiten op een rij. Uit onderzoek van Elaine Aron (de grondlegger van het begrip HSP=High sensitive person) blijkt dat ongeveer 20% van de mensheid hooggevoelig is. Er zijn evenveel mannen als vrouwen hoogsensitief. Hoogsensitieve mensen verwerken informatie anders dan niet-hoogsensitieve mensen. Dat heeft te maken met het zenuwstelsel dat in samenwerking is met het brein. Het is dus een aangeboren eigenschap, die ook erfelijk blijkt te zijn.
HSP kenmerken
Hoogsensitieve mensen;
Nemen gedetailleerder en intenser waar
Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf
Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
Voelen stemmingen en sferen goed aan
Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat meestal niet
Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch (en daarmee vaak ook faalangstig)
Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen
Hebben moeite om eigen grenzen aan te geven
Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.
Bovenstaande lijst is geen test om te checken of je hoogsensitief bent. En er zijn ook vast nog mooie aanvullingen. Je kunt wel kijken of je er iets uit herkent, want herkenning kan een eerste stap zijn. Je hoeft niet alle punten te herkennen om hoogsensitief te zijn.
HSS
Naast het begrip HSP bestaat ook het begrip HSS. Dat betekent High sensation seeker. 30% van de hoogsensitieve mensen is een HSS. Deze groep heeft veel uitdaging nodig en zoeken prikkels dus op. Ze zijn vaak ook wat drukker en extravert. Tegelijkertijd zijn zij snel overbelast. Dat werkt elkaar dus tegen. Wat feiten op een rij.
Een HSS;
heeft een sterke wil
is vaak erg druk en energiek
is moeilijk te remmen
zoekt prikkels op
is graag bezig
laadt op middels gerichte beweging
vraagt om begrenzing en stevigheid (in het gedrag)
is spraakzaam en kan goed vertellen
verveelt zich snel
kan hangerig zijn
is veel op zichzelf gericht
Belangrijk is dat je herkent en erkent dat je een HSP of HSS bent. Waarom? Als je dat weet van jezelf, kun je op basis daarvan je grenzen leggen en aangeven. Bewustwording is dus van groot belang.
Herken je jezelf of je kind in het bovenstaande verhaal en wil je er mee aan de slag? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.