Werkwijze

Consult mogelijkheden

  • Op jouw (thuis of werk) locatie.

  • Op de nieuwerwijs locatie (alleen één op één)

  • In de natuur, wandelsessie.

  • Telefonisch consult of teamsmeeting.

Holistische coaching of nieuwetijdstherapie?

Coaching is een werkvorm die positief van aard is. Er wordt vooral gekeken naar het hier en nu, en de toekomst. Wie ben ik eigenlijk en wat kan ik goed? Wat is mijn passie? Hoe ga ik dit aanpakken? Dat zijn o.a. vragen waarmee je bij een coach terecht kunt. Het holistische deel zegt iets over hoe de coach kijkt. Holistisch kijken betekent; kijken naar het complete mens, en dus niet alleen naar de hulpvraag. En daarmee komt naar mijn idee ook meteen de werkvorm nieuwetijdstherapie om de hoek kijken;

Nieuwetijdstherapie is namelijk een werkvorm waarbij je de diepte in gaat. Dus er wordt onder de oppervlakte gekeken. Eerdere ervaringen worden daarin meegenomen en je zelfhelend vermogen wordt aangesproken. Deze vorm werkt dus door op meerdere lagen met daardoor blijvende verandering.

Je snapt het waarschijnlijk al....het wandelt naast elkaar. Als je tijdens een coachconsult iets tegen komt wat gevoelens en emoties oproept, dan is het wel zo handig om dan meteen te bekijken wat daaronder zit en wat het nodig heeft. Het popt niet voor niets op natuurlijk. Als de blokkade is verdwenen, door vaak een prachtig inzicht, is er iets geheeld. De perfectie combinatie dus!

Hoe ik het nu eigenlijk zelf wil noemen? daar ben ik nog niet uit. Er zijn veel verschillende benamingen voor deze werkvormen; nieuwetijdstherapie/coaching, spirituele therapie/coaching, holistische begeleiding, energiewerk, etc. Ach ja, what's in a name. Het gaat erom dat je als mens écht gezien en geholpen wordt. Dat je daadwerkelijk stappen zet. En hoe dat dan heet? Jij mag het zeggen.

Een kijkje in de praktijk

Mensen vragen mij vaak; “wat doe jij nou eigenlijk precies?” Dan vind ik dat toch best lastig uitleggen. En waarom? Omdat het best veelomvattend is wat ik doe. Een greep uit een week om een idee te geven;

Een vrouw laat haar zoon dagelijks haar grens overschrijden. De jongen geeft aan dat hij dat doet omdat mama niet duidelijk aangeeft wanneer haar grens bereikt is. Haar gezicht klopt niet met haar binnenkant zegt hij. De vrouw dacht zelf heel duidelijk te zijn. Het blijkt dat ze niet boos kan worden. Dat heeft meerdere redenen maar uiteindelijk komt boven dat haar boosheid bij iemand ligt die ze ‘haat’. Ze mag die boosheid dus terug gaan halen en zichzelf weer toe-eigenen. Een prachtig inzicht om verder mee aan de slag te gaan.

Een meisje van 11 jaar ligt heerlijk ontspannen op de sofa voor een visualisatie. We doen ‘het huisje van gezondheid’. Ze visualiseert een huis waar ze doorheen mag lopen en ervaren en aan mag passen naar wens. De huiskamer is te groot naar haar zin (niet veilig en geborgen) en er zijn twee zolders waar het vol en rommelig is. Daar is het nodig om eens goed op te ruimen. Tevreden verlaat ze uiteindelijk het huis. Als ze nog eens om kijkt is het hele huis in zijn totaliteit verkleind, en dat voelt een stuk fijner voor haar.

Een vrouw doet ook de visualisatie van het huis. Maar deze verloopt heel anders. Ze kan het huis niet goed zien en als ze binnenstapt wil ze meteen weer naar buiten. Ze neemt daar plaats op een bankje waar ze volop geniet van de omgeving rondom haar huis. Ze ziet alles heel duidelijk. Als ik vraag of er een raam is waardoor ze naar binnen kan kijken zegt ze dat er een raam is, maar het is te donker binnen en dus kan ze niets zien. Ze blijft liever buiten. Het blijkt dat deze vrouw niet goed naar haar gevoel kan, haar eigen ik. Ze heeft ook geen idee hoe dat te doen. Dat is niet fijn maar een prachtig inzicht dat al meteen verandering zal gaan brengen.

Een man ervaart veel onzekerheid bij zichzelf. Een onzekerheid die hem op meerdere vlakken in zijn leven in de weg zit. Hij kan daardoor onder andere geen geschikte baan vinden. Door in het systemisch veld te gaan kijken blijkt dat het een patroon is vanuit zijn vaders kant. Zijn vader kon slecht grenzen aangeven en dat kwam dan weer van zíjn vader. Door samen met deze man te bekijken welk deel van hem was (waar hij zelf aan mocht werken) en welk deel bij zijn vader hoorde (en hij dus niets mee hoefde te doen) kwam er verlichting verheldering. Een mooie stap naar meer zelfverzekerdheid en regie.

Ik help mensen anders kijken. Kijken met andere ogen. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘zien’. Naar mijn mening is er namelijk een overduidelijk verschil tussen kijken en zien. Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je ziel. Zien met je ziel geeft inzichten. Inzichten zorgen voor vooruitgang.

Femke